750.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Bebeklerin Diş Sağlığı Nasıl Takip Edilir?
Buradasınız: Anasayfa / Hizmetlerimiz
Bebeklerin Diş Sağlığı Nasıl Takip Edilir?
Bebeklerin Diş Sağlığı Nasıl Takip Edilir?

Bebeklerin Diş Sağlığı Nasıl Takip Edilir?

Bebeklerin dişleri 6-12 aylık dönemlerde çıkmaya başlamaktadır. Bu dönemlerde bebeğinizin ağız ve diş sağlığı takibini gerçekleştirmeye başlamanız gerekmektedir. İlk çıkan diş, alt çenede bulunan sağ ön keser diştir. İlerleyen dönemlerde süt dişleri de çıkmaya başlar ve yaklaşık 3-3.5 yaşına kadar çocuğunuz diş çıkarmaya devam eder. Diş çıkarma dönemleri bebeklerde oldukça ağrılı bir dönem olsa da, bebeğinizin ağız ve diş sağlığını sürekli takip altında tutarak bu dönemlerin daha kolay atlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerin İlk Diş Muayenesine Ne Zaman Gidilmelidir?

Bir çocuk, sağlıklı bir ağız yapısıyla 20 adet süt dişine sahip olacaktır. Tüm süt dişlerinin kökleri vardır ve bu dişlerin çekilmesi gerektiğinde mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Gelişime göre çıkan bu dişler, 10-12 yaşına dek ağızdaki varlıklarını sürdüreceklerdir. Daimi dişler, öncelikle çene kemiği içerisinde belirli bir gelişim sürecinden geçerler. Ardından düşen veya çekilen süt dişlerinin yerine daimi dişler çıkmaya başlar.
Bebeğinizin 6-12 aylık dönemlerde çıkardığı dişlerle birlikte, diş muayenesine başlanması gerekmektedir. Diş muayenelerinde, pedodontist yani çocuk dişleri uzmanlarıyla görüşülmelidir. Bu kontroller 6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Bebeğinizi doktor muayenesine götürürken, onu korkutacak cümlelerden kati surette kaçınmalısınız.
Bebeklerin ilk dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren, kaşık ve bardak gibi beslenme araçları tercih edilmelidir. Bebeğiniz 2 yaşına kadar biberonla beslenmeye devam edebilir, ancak kaşık ve bardak gibi araçlarla beslenmeye alışmaları ağız ve diş sağlıklarının gelişiminde büyük bir rol oynayacaktır. Ayrıca sert kıvamdaki şeyleri çiğnemeye alışması, dişlerinin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.

Ebeveynlerin Diş Sağlığının Bebeğin Diş Sağlığına Etkileri

Bebeklerin ağız ve diş sağlığını takip etme konusunda ebeveynlere düşen birçok görev vardır. Bu görevlerin başında ise, kendi ağız ve diş sağlığınızı takip etmeniz gelmektedir. Annelerin veya babaların ağızlarında yer alan çürük yapıcı bakteriler bebeğe geçebilmektedir. Örneğin bebeğinizin mamasının veya biberonunun sıcaklığını ağzınızla kontrol etmeniz oldukça yanlış bir tutumdur. Bu tür bir tutumla, ağzınızdaki çürük yapıcı bakterilerin bebeğinize geçmesine neden olabilirsiniz.

Diş Fırçalama Hangi Yaşta Başlanmalıdır?

Bebeklerde ilk dişlerin çıkmaya başlamasından itibaren ağız temizliğine dikkat etmeye başlamalısınız. Bebeğiniz 6-8 aylık dönemdeyken sabah ve akşam olmak üzere iki defa çiğneme yüzeylerinin temizlenmesi gerekiyor. Bu işlemi ıslatılmış gazlı bez, tülbent veya diş temizleme mendili yardımıyla yapabilirsiniz. Diş etlerinin ve dişlerin temizlenmesi bu dönemlerde son derece önemlidir, çünkü dişlerin yüzeyinde veya diş etlerinde kalan birikintiler bakteri içermektedirler. Bu bakteriler asit salgılayarak bebeğinizin dişlerinin çürümesine neden olabilirler.
Diş fırçası kullanmaya çocuğun arka dişlerinin çıkmasıyla, yani yaklaşık 2.5-3 yaşlarında başlanmalıdır. Bu yaşlarda çocuğunuzun ağız yapısına uygun olan ve yumuşak naylon kılları bulunan bir diş fırçası tercih etmelisiniz.

Bebeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanmalıdır?

Bebeklerde ve çocuklarda ağız ve diş sağlığına büyük bir özen göstermek gerekiyor.
Çocukların gelişimiyle birlikte izlemeniz gereken diş fırçalama adımları ise;
  • İlk 6-12 aylık dönemde bebeğinizin dişlerinin çürümesini önlemek için günde iki kez ağız temizliğini gerçekleştirmelisiniz.
  • Ebeveyn olarak kendi ağız sağlığınıza dikkat etmeli ve düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Arka dişleri çıkan çocuğunuzun günde iki defa ve üçer dakika olmak üzere dişlerini diş macunsuz olarak fırçalamasını sağlamalısınız.
  • 3,5-4 yaşına geldiği zaman tükürme refleksi gelişen çocuğunuza diş macunuyla birlikte diş fırçalama alışkanlığı aşılamalısınız.
  • Diş macunu seçimini, içeriğinde fluorid olmayan özel diş macunlarından yana kullanmalısınız.
Çocuğunuzun ağız ve diş sağlığına gerekli özeni göstererek onu olası diş problemlerinden koruyabilirsiniz.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
Sbabebe'Hoşgeldiniz Nasıl yardımcı olabiliriz?