750.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Buradasınız: Anasayfa / Hizmetlerimiz
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Ebeveynler için bebeklerinin ilk adımları son derece önemlidir. Bu anı kaçırmak istemeyen anne babalar, bebeklerinin ilk adımları için gün saymaktadırlar. Bir bebeğin gelişimi, belirli evreleri tamamlayarak mümkün olacaktır. Ancak bu dönemlerde bebeğinize ilgi ve sevgi göstermeniz de oldukça önemlidir. Onunla oynamanız, kaslarının sürekli olarak hareket halinde olmasını sağlayacak ve gelişimini hızlandıracaktır. Böylelikle bebeğiniz beklediğinizden de erken ilk adımlarını atmaya başlayabilir.

Bebekler Yürümeyi Nasıl Öğrenir?

Her bebeğin gelişiminde farklı etkenler rol oynamaktadır. Bu nedenle bebeklerin yürüme evresini belirli bir zaman çerçevesine oturtmak yanlış olacaktır. Örneğin çoğu bebeğin 9-12 aylık süreç içerisinde ilk adımlarını attıkları görülse de, bebeğinizin gelişim sürecine göre bu zaman 14-18 ay evresine de kayabilmektedir. Her ebeveyn için bu bekleyiş sancılı bir hal alsa da, bebeğiniz ilk adımlarını atmadan önce yürümeye başlayacağına ilişkin bazı sinyaller verebilmektedir.
Bebeklerin yürüme aşamasına geçmesi, gelişim sürecinin işleyişine bağlıdır. Yenidoğan bir bebeğin bacakları henüz onu taşıyacak kadar gelişmiş olmadığından, bebekler ilk olarak desteksiz oturmaya alışmalıdırlar. Ayak tabanlarını bir yere dayama ihtiyacı hisseden bebekler, bu ihtiyaçla birlikte yavaş yavaş denge kavramını da öğrenmeye başlarlar. Refleks sonucu ortaya çıkan bu hareket, yalnızca doğumdan sonraki birkaç ay içerisinde gözlemlenebilmektedir. 6 aylık olan bir bebek, denge kavramını geliştirmek için, ayaklarını daha sık hareket ettirmeye başlayacaktır. Bu hareket, aşağı yukarı yönlüdür. Örneğin bebeğinizi kucağınızda ayaklarının üzerinde zıplatmak, bebeğinizin denge duygusunu geliştirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca yürümeye başladığında yapacağı diz bükme eyleminde de daha az zorlanır.

Bebeklerin Yürümeye Geçiş Evreleri

Yürüme evresine geçmeden önce bir bebekte ilk olarak yuvarlanma ve bacaklarını hareket ettirme eylemi görülmektedir. Ardından desteksiz oturma ve emekleme evreleri başlayacaktır. Emekleme evresinden sonra da bebeğiniz bir yerlere tutunarak ayağa kalkmayı denemeye başlar. Tutunarak yürüme eyleminde bebekler, dizlerini bükmeyi ve dengede durmayı geliştirmeye başlarlar. Belirtildiği gibi diz bükme eylemini bebeğinize yürüme aşamasından önce öğretmeye başlarsanız, bebeğiniz bu aşamada daha az zorlanacaktır.
Bebeğiniz tutunarak ayağa kalkma, yürüme ve oturma eylemlerinde yeterince pratik yaptıktan sonra, ilk adım aşamasına geçmektedir. Bu aşamada, bebekler keşfetme ihtiyacıyla adımlarını daha sık ve düzenli atmaya başlayacaklardır. İlk etapta bebeklerin dengesiz ve titrek adımlar attıkları, hatta zaman zaman ayaklarının dolaşarak yere düştükleri bile görülebilmektedir. Ancak bebeğinizin adımları 15. ayına yaklaşırken daha kararlı ve düzenli hale gelmeye başlayacaktır. Bundan sonra bebeğiniz gitmek istediği birçok yere yürüyerek ulaşmayı tercih etmeye başlar.

Yürümeyi Geciktiren Nedenler Nelerdir?


Bebeklerin genellikle 12 ay civarında ilk adımlarını atmaya başladıkları görülmektedir. Ancak bu süreç bazen 15-18 aya kadar uzayabilmektedir. Bu durumun en temel nedeni, her bebeğin gelişiminin farklı düzeylerde olmasıdır. Fizyolojik ve psikolojik diğer nedenler ise;
  • Bebeğinizin boy ve kilo oranının dengesiz olması,
  • Bebeğinizin kas ve kemik gelişimi için yeterli düzeyde hareket etmemesi,
  • Bebeğinizin yürüme evresinde bir ebeveyn olarak aşırı koruyucu davranmanız,
  • Bebeğinizin yürümeye çalışırken düşmesi ve bu nedenle yürümekten korkması,
  • Bebeğinizin emeklemeyi yürümeye tercih etmesidir.
Bebeğinizin yürümesi için ona zaman ve sevgi ayırmanız oldukça önemlidir. Onu yürümeye teşvik ederseniz, kısa zaman içerisinde ilk adımlarını attığını görebilirsiniz.

Bebeğime Yürümesi için Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Bebeğinizin yürümesine yardım edebilmek için bir ebeveyn olarak yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bebeğinize egzersizler yaptırabilir, dizlerini bükmeyi gösterebilir veya desteksiz oturmayı öğretebilirsiniz.
Destekli olarak ayağa kalkan ve ilk adımlarını atmaktan korkan bebeğinize, ellerinden tutarak ilk adımlarını atma konusunda yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yürüme evresini hızlandırmak için yürüteç gibi bebek yürütme yardımcıları satın alabilirsiniz. Böylelikle desteksiz yürümekten korkan bebeklerin yürümeleri de kolaylaşacaktır.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
Sbabebe'Hoşgeldiniz Nasıl yardımcı olabiliriz?