750.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
28 Ağustos 2023, Pazartesi
Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?
Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Minik bebeklerinin dünyaya geleceği günü beklemek her ebeveyni heyecana sürükleyen keyifli bir süreçtir. Babalar, bebeklerinin hareketlerini ve kalp atışını duyabilmek için sık sık anne karnını dinler. Bu hissi en iyi anneler anlar. Henüz dış dünya ile buluşmayan bebeğin ilk hareketleri, ebeveynlerle iletişim temelini oluşturmaktadır. Peki gebelikte bebeğin hareketleri ne zaman hissedilir?

 

Anne karnındaki bebeğin her hareketi, dış dünyaya ve dolayısıyla anne babasına bir mesaj olarak yorumlanmaktadır. Ebeveynlere tarifsiz bir mutluluk veren bu hareketler, ilk olarak hamileliğin 12. haftası itibari ile hissedilebilmektedir. Anne karnındaki bebek yedinci haftadan itibaren hareket etmeye başlasa da henüz yaklaşık 2 santim civarındadır ve hareketleri ancak ultrasonografik görüntüleme ile incelenebilmektedir. Anne adaylarının bebek hareketlerini hissedebilmesi için hamileliğin 16 ile 20. haftalarında olunması gerekmektedir.

 

Bebeğin Hareketleri Ne Anlam İfade Ediyor?

 

Anne karnındaki bebeğin hareketleri incelenerek iyilik durumu hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Bebeğin tekme atması vücudundaki uzuvların sağlıklı bir şekilde çalıştığını yani sinir sisteminde bir problem olmadığını göstermektedir. Bebeğin anne karnında hıçkırması ise yeterli amniyon sıvısına sahip olduğunu, çişini yapabildiğini ve yutma fonksiyonunu kullanabildiğini göstermektedir. Bebeğin az ya da çok hareket etmesinin cinsiyet ile bir bağlantısı bulunmamaktadır.

 

•    Anne karnındaki bebeğin az hareket etmesi

Bebek hareketlerinin az olması veya zaman içerisinde azalması, fetusta gelişim geriliği probleminin olduğuna işaret ediyor olabilir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin az hareket etmesinin bir diğer sebebi amniyon sıvısının azlığı olabilmektedir. Bu tür durumlarda mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

 

•    Anne karnındaki bebeğin çok hareket etmesi

Anne karnındaki bebeğin çok hareket etmesi ya da sık sık tekme atması, gelişimin iyi ilerlediğini düşündürtmektedir. Henüz bilimsel bir dayanak mevcut olmasa da anne karnında hareketli olan bebeğin büyüdüğünde hiperaktif olabileceğine dair söylentiler bulunmaktadır. 

 

Anne Adayı Bebeğin Hangi Hareketlerini Fark Eder?

 

Anne karnındaki bebeğin ilk hareketleri genellikle dirsek atma, çarpma, seğirme, guruldama ve kanat çırpmadır. Ancak anne adayları yalnızca gerinde, hıçkırık, tekmeleme, kol ve bacaklar ile vurma gibi hareketleri hissedebilmektedir. 

 

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Dışarıdan Gözlemlenebilir?

 

Bebeğin hareketleri erken süreçte anne tarafından fark edilse de dışarıdan görülebilmesi için en az 6 ay beklenmelidir. Hamileliğin 6. ayı itibari ile anne karnındaki bebeğin hareketleri dışarıdan da izlenebilmektedir.
Anne Karnındaki Bebekler Hangi Saatlerde Daha Sık Hareket Eder?
Anne karnındaki bebeğin hangi hareketlerde bulunduğu, hangi sıklıkla ve saatlerde yaptığı üzerine çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalardan elde edilen bilgilere göre bebekler 21.00 – 01.00 saatleri arasında daha çok hareket etmektedir. Anne adayı dinlenme aşamasındayken bebeklerin daha çok hareket ettiği görülmektedir. Sabah uykusunun ardından da bebeğin hareketlendiği anlaşılmaktadır.

 

Gebelikte Bebeğin Uzun Süre Hareket Etmemesi Ne Anlama Gelir?

 

Bebeklerin anne karnındaki hareket sıklığı değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bebekler anne karnında çok hareketli iken bazıları değildir. Gebelikte bebeğin uzun süre hareket etmemesi ebeveynleri endişelendirmemelidir. Anne adayı, gebeliğin 20. haftasını geride bırakmış olmasına rağmen dinl

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
Sbabebe'Hoşgeldiniz Nasıl yardımcı olabiliriz?